Fiskalizacija - ZKI, JIR brojevi i QR kod na računu

Online fiskalizacija računa, ponuda, QR kod na računu, JIR broj i ZKI broj

Tko je obveznik fiskalizacije u Hrvatskoj?

Obveznik ste fiskalizacije ako: izdajete račune, a uplatu zaprimate putem gotovine, kartica ili mobilnih aplikacija.


Kako funkcionira fiskalizacija?

Webračun fiskalna blagajna spojena je sa serverom Porezne uprave preko Interneta. Tijekom izdavanja računa podaci o računu se šalju u Poreznu upravu koja svakom računu dodjeljuje JIR broj - jedinstveni identifikator računa. Webračun fiskalna blagajna kreira ZKI broj, a porezna uprava dodjeljuje JIR broj što su dodatni elementi na računu koji dokazuju da je vaš račun fiskaliziran. Od 1.1.2021. obavezan je i dodatan element - QR kod - koji omogućuje provjeru fiskaliziranih računa skeniranjem QR koda mobitelom.


Što su ZKI broj i JIR broj?

ZKI je zaštitni kod izdavatelja
JIR je jedinstveni identifikator računa
ZKI i JIR brojevi potvrđuju da je račun ispravno fiskaliziran


Što ako ne vidim ZKI broj i JIR broj na računu?

Ako ne vidite ZKI i JIR brojeve na vašem računu znači da račun nije fiskaliziran. No ne morate brinuti, čim se veza sa Poreznom upravom uspostavi vaši računi će biti automatski fiskalizirani. Isto tako transakcijski računi se ne moraju fisklizirati tako da oni ne sadrže ZKI i JIR brojeve.


Promjena rednog broja računa

Zakonom o fiskalizaciji je propisano da brojevi računa moraju slijediti neprekinuti niz od broja 1 unutar kalendarske godine. Bez preskočenih brojeva, po svakom poslovnom prostoru ili po naplatnom uređaju u poslovnom prostoru. Traži se od svih tvrtki da u broj računa uključe tri elementa: oznaku poslovnog prostora, oznaku naplatnog uređaja i redni broj računa.
Npr. ako je broj računa 3 – 2 – 1. Broj 3 označava redni broj računa. Broj 2 označava poslovni prostor. Broj 1 označava naplatni uređaj.

Ako već koristite neku drugu fiskalnu blagajnu i želite početi koristiti Web Račun - prije nego što počnete izdavati račune u postavkama (Postavke - Opći podaci) sami odredite redni broj prvog računa i oznaku poslovnice. Web račun ce nastaviti izdavati račune tim redosljedom.


Provjera fiskaliziranih računa putem QR koda i JIR broja

Račune možete provjeriti na: www.provjeri-racun.hr pomoću ZKI i JIR brojeva
Od 1.1.2021. obavezan je i dodatan element - QR kod - koji omogućuje provjeru fiskaliziranih računa skeniranjem QR koda mobitelom.


QR kod za provjeru fiskalnih računa

Od 1.1.2021. na svim će se fiskaliziranim računima morati ispisivati QR kod kojim će se lakše moći provjeriti valjanost računa.
Na ovaj način će svaki kupac skeniranjem QR koda sa računa moći provjeriti ispravnost računa i sudjelovati u nagradnoj igri "Bez računa se ne računa". Webračun je već spreman za navednu promjenu i 1.1.2021. će računi automatski početi izlaziti sa QR kodom. Vi ne morate ništa poduzimati po tom pitanju.


FINA certifikat

Za fiskalizaciju računa potreban Vam je FINA Fiskal certifikat. Zahtjev za certifikat predajete na: www.fina.hr
Nakon predaje zahtjeva od FINA-e ćete primiti pristupne podatke za preuzimanje certifikata. Sa tim podacima možete se registrirati i preuzeti certifikat na: https://mojcert.fina.hr/


Online fiskalizacija

Webračun je online aplikacija što znači da odete na app.webracun.com registrirate se te odmah započnete sa fiskalizacijom i izdavanjem računa. Nema potrebe za instalacijom programa na vaše računalo.


Instalacija FINA certifikata

Certifikat koji ste preuzeli od FINA-e možete jednostavno instalirati prilikom registracije ili naknadno u postavkama.
Isti certifikat može se koristiti na više blagajni unutar istog poslovnog subjekta.
Instalacija FINA certifikata


Više

100% domaći proizvod!
Od malog poduzetnika za male poduzetnike
👩‍🔧👷‍♀️👨‍⚕️👩‍🍳👨‍🏭👩‍💻
--> -->